Kaavin uudistuva kuntastrategia ja kuntalaiset kuntakuvan muovaajina

Kirjoitus julkaistu mielipidekirjoituksena Koillis-Savo -lehdessä 16.12.2021

Kaavin valtuusto on työstänyt kunnalle uutta strategiaa noin kahden kuukauden ajan. Prosessi on ollut mielenkiintoinen, antoisa ja osallistava. Iso osa ajasta on käytetty kunnan vahvuuksien kartoittamiseen sekä kunnan mission ja vision kirkastamiseen niiden avulla. Kuntalaiskysely ja eri toimijoiden haastattelut ovat auttaneet hahmottamaan paremmin vahvuutemme. Kuntakuvaakin olemme saaneet katsoa tämän myötä aivan uudessa valossa.

 

Kyselystä selvisi, että kuntalaiset ovat varsin tyytyväisiä Kaavin palvelutarjontaan. Useat nostivat Kaavin vahvuudeksi turvallisen ja rauhallisen asuinympäristön sekä monipuoliset vapaa-ajan harrastusmahdollisuudet. Meiltä löytyy vuodenajasta riippumatta toimivat ulkoliikuntapaikat sekä monipuolisia tiloja erilaisiin sisällä tapahtuviin harrastuksiin. Kaavin vireää yhdistystoimintaa, jossa kaikenikäisille löytyy mielekästä tekemistä, pidettiin arvokkaana. Myös kyläläisten aktiivisuus, ystävällisyys ja auttamishalu saivat kiitosta varsinkin muualta muuttaneilta. 

 

Työryhmää vetämään palkattu Rojektipäällikkö Teemu Ruohonen on saanut ulosmitattua kuntalaisista strategiatyöhön valtavan määrän asioita, jotka henkivät kaavilaisuutta. Pian valtuutettujen luoma aihio laitetaan kuntalaisten arvioitavaksi ja kommentoitavaksi. Tämän jälkeen 13.1. koulukeskuksella järjestetään kuntalaisille avoin palautekeskustelu, jonka myötä strategia hiotaan lopulliseen muotoonsa yhdessä kuntalaisten kanssa. Toivottavasti mahdollisimman moni kuntalainen käy kommentoimassa luonnosta ja tulee mukaan keskusteluun.

 

Alkanut valtuustokausi on ollut poikkeuksellinen verrattuna kolmeen aiemmin kokemaani. On ollut ilo nähdä uusien valtuutettujen aktiivinen ote pestiinsä. Moni on ottanut heti rohkeasti härkää sarvista ja alkanut viedä vaalilupauksiaan käytäntöön. Muutamassa kuukaudessa on vierailtu useissa yrityksissä sekä yhdistyksissä ja pohdittu toimivampaa yhteistyötä kunnan kanssa. Kiinnostus ja tarpeiden kuuleminen on otettu vastaan lämpimästi ja toivottu sille jatkuvuutta.

 

Olen aiemmin puhunut ja kirjoittanut kuntakuvan kirkastamisesta osana uuden valtuuston tehtävää. Strategiatyö on osoittanut, ettei se ole pelkästään meidän valtuutettujen tehtävä, vaan seurausta kaikkien kuntalaisten ja kunnassa työskentelevien toiminnasta. Jokaisella on omat vahvuudet ja niitä hyödyntämällä voimme tuoda lisäarvoa kuntamme elämään. Tapamme elää ja toimia säteilee ulospäin ja vaikuttaa siihen, mitä Kaavista ja kaavilaisista ajatellaan.

 

Kuuntelin hiljattain Erkka Westerlundin luentoa, jossa hän puhui vastuullisesta toiminnasta hyvän ilmapiirin luomisessa. Torinon olympiajoukkue, jota hän luotsasi, oli ilmapiiriltään ainutlaatuinen. Joukkueessa pelaajat sitoutuivat tehtäväänsä ja olivat valmiita tekemään kaikkensa, jotta pelikaveri onnistuisi. Joukkueen hyvä henki oli vapauttanut pelaajat pelaamaan rohkeasti ja luovasti omilla vahvuuksillaan, mikä johti menestykseen. Tämä on malliesimerkki psykologisesti turvallisesta ilmapiiristä, johon on toivottu paneutumista myös Kaavin kunnassa. 

 

Tällä kirjoituksella haluan haastaa ennen kaikkea itseni, mutta myös jokaisen lukijan miettimään toimintaamme suhteessa lähimmäisiimme. Tuottaako toimintamme hyvää hedelmää, kuten Raamatussa asia ilmaistaan (Luuk. 6: 43–45)?

 

Rauhallista ja siunattua joulunaikaa kaikille


Pasi Pitkänen, Kok.

Kunnanhallituksen vpj.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tiesitkö, että lapsen rajoittaminen on pakollista, jotta hänelle voi kehittyä stressinsietotaidot?

Lasten fyysisen toimintakyvyn parantaminen ei vaadi taikatemppuja tai lisäkustannuksia

Lääkkeitä liikkumattomuuteen ja fyysisen toimintakyvyn kehittämiseen