Korjausliike poliittisessa toiminnassa kirkastaa kuntakuvaa ja terveyttää Kaavin päätöksentekokulttuuria

Viimeaikainen uutisointi Kaavin kunnan luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden edesottamuksista ei ole ollut kovin mairittelevaa. Erimielisyydet yhteistyötahojen kanssa, luottamushenkilöiden erottamiset ja epäasiallinen toiminta sekä useiden kuntamme työntekijöiden hakeutuminen muualle saa pohtiman, mikä meitä kaavilaisia vaivaa, kun emme osaa hoitaa asioita ilman että siitä aiheutuisi ongelmia, mielipahaa ja ikävää uutisointia.

Kohta parin vuosikymmenen ajan tilannetta läheltä seuranneena olen huomannut joitakin syvälle kaavilaiseen politiikkaan juurtuneita ajatus- ja toimintamalleja, joista meidän tulisi päästä eroon. Uskon, että moni epäonnistumisemme kulminoituu itsearvostuksen puutteeseen ja siitä kumpuavaan itsekkääseen vallantavoitteluun, jolla pyritään pönkittämään heikkoa omanarvontuntoa.


Monesti asiat ovat lähteneet väärille raiteilleen heti uuden valtuustokauden aluksi, kun puolueet neuvottelevat luottamushenkilöpaikoista. Pelko haluttujen luottamustoimien karkaamisesta on ohjannut kaavilaisia päättäjiä hakemaan varmistusta vallanpyrkimyksilleen vaikkapa ryhmien välisistä teknisistä vaaliliitoista. Tämä on johtanut epärehelliseen selän takana kyräilyyn, panetteluun ja salailuun, mikä on rikkonut ryhmiä ja saanut porukat jakautumaan eri leireihin. 


Toivottavasti tulevien vaalien jälkeen päättäjiltä löytyisi sen verran itsekunnioitusta, selkärankaa ja luottamusta toisten päättäjien oikeustajuun, ettei vastaavalla tavalla tarvitsisi enää toimia. Paikkaneuvotteluissa kuuluu mielestäni kunnioittaa vaalitulosta ja jakaa paikat reilusti puolueiden saaman kannatuksen mukaan. On Kaavin kunnan ja kuntalaisten etu, että vaativimmille luottamuspaikoille asetetaan ne, joilla on siihen osaamisen, kokemuksen, yhteistyökyvyn ja rehellisyyden perusteella parhaat edellytykset.


Usein ne, joilla on suurin vallanhimo ja pyrky tärkeille paikoille, ovat valmiita käyttämään myös likaisimpia konsteja, eivätkä ymmärrä oikein rooliaan luottamushenkilönä työskennellessään virkamiesten kanssa. Pakkomielteinen ääntenkalastelu turuilla ja toreilla vaalien lähestyessä on myös usein vahva merkki vääränlaisesta vallanhimosta.


Uudet vaalit ja uusi valtuustokausi on aina mahdollisuus muuttaa toimintatapaa. Toivottavasti äänestäjät ottavatkin selvää ehdokkaista ja heidän motiiveistaan. Ehdokkailta kannattaa kysyä reilusti kantaa ja perusteluita kuntalaisten kannalta tärkeistä tulevaisuudessa päätettävistä asioista. Myös vaalikoneet ovat oiva tapa tutustua ehdokkaisiin ja heidän ajatuksiinsa.


Pidetään lippu korkealla, käydään vaaliuurnilla ja luotetaan toisiimme yli puoluerajojen. Näin voimme parhaiten vaikuttaa siihen, että luemme jatkossa lehdistä positiivisia uutisia ja teemme Kaavista entistäkin paremman paikan elää, asua ja yrittää. 



Julkaistu Koillis-Savo -lehdessä 12.5.2021


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Huomioita lasten ja nuorten elintavoista ja niiden vaikutuksista heidän hyvinvointiin

Lääkkeitä liikkumattomuuteen ja fyysisen toimintakyvyn kehittämiseen

Lasten fyysisen toimintakyvyn parantaminen ei vaadi taikatemppuja tai lisäkustannuksia